Drożdżowe całuski
Kolejna odsłona ciasteczek z jabłkami. Mamy już na swoim koncie hit jabłkowo-twarogowy, który cieszy rzeszę naszych wyznawców. Poszliśmy o krok dalej i zrobiliśmy ósemki z jabłek, ale zawinęliśmy je w delikatne ciasto drożdżowe. Jaki jest efekt, dla nas rewelacyjny, ale przekonajcie się sami i dajcie znać w komentarzach, czekamy z niecierpliwością.
Składniki:
3 szklanki mąki
kostka masła
jajo
żółtko
5 dag drożdży
łyżka cukru
łyżka cynamonu
pół szklanki śmietany
cukier waniliowy
szczypta soli
6-8 jabłek
pół szklanki cukru pudru
Obrać jabłka, pokroić w ćwiartki, obtoczyć w cukrze waniliowym i cynamonie. Drożdże rozpuścić w letnim mleku z cukrem i zostawić do wyrośnięcia. Na stolnicy posiekać mąkę, masło, jajo, żółtko, śmietanę, sól na jednolite ciasto. Rozwałkować ciasto na grubość 5mm, wycinać kółka szklanką, na każde kółko układać ćwiartkę jabłka, składać w pierożek, ale nie zlepiać brzegów. Układać na blaszce wyłożonej papierem i piec w 180 stopni do zrumienienia. Gorące posypać obficie cukrem pudrem.
\
Komentarze
Prześlij komentarz