Rolada z herbatników


Kolejny przepis z cyklu dla niepieczących :)
Już chyba nic prostszego nie wymyślimy, więc szybciutko brać się do roboty, a tej tu niewiele. Przyjemności natomiast co nie miara, przekonajcie się sami i coś słodkiego do kawki czy herbatki zrobicie w locie.


Składniki:

Ciasto:
40 dag zwykłych herbatników
1,5 szkl. mocnego naparu kawy
3 łyżki kakao
15 dag cukru pudru
kieliszek rumu (niekoniecznie)

Krem:
20 dag margaryny
20 dag cukru pudru
pół paczki wiórków kokosowych

Herbatniki drobno pokruszyć (np. wałkiem w woreczku z tworzywa). Napar kawy wymieszać z cukrem pudrem, kakao i rumem. Stopniowo wlewać do pokruszonych herbatników wyrabiając elastyczne ciasto. Margarynę utrzeć na puch, dodając partiami cukier puder. Pod koniec ucierania dodać wiórki kokosowe. Na posmarowanym masłem pergaminie rozsmarować prostokątny placek grubości ok. 30 mm. Posmarować kremem kokosowym i zwinąć w roladę. Zawinąć w pergamin i schłodzić ok. 2 godziny w lodówce.











Komentarze

Popularne posty