Kremowa zupa z klopsikami


Bardzo delikatna i przyjemna w smaku jak i wykonaniu zupa z dodatkiem małych klopsików. Doskonała dla tych którzy w domu maja zarówno zwolenników warzyw ale i tych drugich mięsożernych. Istnieją dwie opcje z klopsikami lub bez. Tylko ostrzegamy by mięsa za bardzo nie przyprawiać, bo ono ma być tylko dodatkiem do zupy a nie ma zdominować jej smaku. 



Składniki:

1 kg cukinii
1 duża cebula
2 ziemniaki
1 l bulionu warzywnego
40 dag mielonego mięsa drobiowego
1 mały serek topiony śmietankowy
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
2 ząbki czosnku
sól
pieprz świeżo mielony
zioła prowansalskie
natka pietruszki
olej

Mięso wymieszać z jajkiem i bułką, doprawić solą, pieprzem, ziołami, formować malutkie klopsiki, usmażyć na złoto na 2 łyżkach oleju.
Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Podsmażyć na łyżce oleju, dodać pokrojoną w kostkę cukinię. Zalać bulionem, ugotować do miękkości, doprawić przyprawami i serkiem.
Ziemniaki obrać, ugotować osobno. Zupę zmiksować, podawać z klopsikami i ziemniakami, pokrojonymi w kostkę. Posypać natką.













Komentarze

Popularne posty