Falafel



Falafel jest to bardzo popularna wegańska potrawa w krajach arabskich. Są to smażone kulki lub kotleciki z przyprawionej ciecierzycy bądź bobu z sezamem. Często podawany w barach typu fast food jako wegańska alternatywa kebabu w picie. My również spróbowaliśmy wykonać ten przysmak w nieco spolszczonej wersji i wyszło naprawdę smacznie. 


Składniki:


200 g ciecierzycy
1 mała cebulka
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki mąki kukurydzianej
natka pietruszki
olej do smażenia


Ciecierzycę namoczyć przez noc (można też użyć gotowej ciecierzycy z puszki). Cebulkę drobno posiekać, czosnek przecisnąć  przez praskę. Ciecierzycę odcedzić i wraz z cebulką i czosnkiem zblendować na jednolitą masę (nie musi być idealnie gładka). Powstałą masę doprawić, dodać posiekana natkę i dokładnie wymieszać. Formować kulki lub kotleciki i smażyć z każdej strony na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Podawać na ciepło lub na zimno, z ulubioną surówką lub dipem. 













Komentarze

Popularne posty