Pierogi ze szpinakiem zapiekane w sosie pomidorowym
Pierogi to my lubimy, szpinak również, a sery to wprost uwielbiamy, gdy postanowiliśmy połączyć te składniki to wyszło nam oryginalne danie kuchni włoskiej. A mianowicie pierożki z mieszanka serów i szpinakiem pod pierzynką z pomidorów i parmezanu. Danie genialne, dla nas więcej nic nie potrzeba.
Składniki:
Ciasto pierogowe
1k g mąki
letnia woda
Sos do zapiekania
500 ml przecieru z pomidorów
100g tartego parmezanu
świeża bazylia
Farsz szpinakowy
450g szpinaku
300 g sera feta
300 g Roquefort
300 g tartej mozzarelli
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, czosnek w proszku
Zagnieść ciasto pierogowe i odłożyć na pół godziny pod przykryciem. W międzyczasie nastawić sos pomidorowy oraz przygotować nadzienie do pierożków. Farsz szpinakowy: Szpinak opłukać, osuszyć na ręcznikach, włożyć do dużego garnka i mieszając podgrzewać przez ok. 2 - 3 minuty aż zwiędnie. Wyłożyć na sitko, odcedzić i odcisnąć. Posiekać na desce i ostudzić. Włożyć do miski, dodać wszystkie sery: pokruszoną fetę, Roquefort oraz tartą mozzarellę. Dodać przyprawy: sól, pieprz, szczyptę gałki muszkatołowej i czosnek w proszku, wymieszać. Ciasto pierogowe rozwałkowywać partiami na podsypanym mąką blacie. Wyciąć kółka i delikatnie rozciągać je w dłoni, nałożyć farsz i zlepić brzegi. Wrzucać partiami na zagotowaną i osoloną wodę i gotować przez ok. 1 minutę od wypłynięcia na powierzchnię. Zapiekanie: Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Zagotować sos pomidorowy i wyłożyć go do naczynia żaroodpornego. Ułożyć pierożki (po ok. 6 sztuk na 1 porcję) i wstawić do piekarnika na 15 minut. Posypać tartym parmezanem i bazylią.
wow, takie zapieczone muszą być super!
OdpowiedzUsuńNawet zdjęcia zapiekanych nie udało nam się zrobić, tak szybko poszły, są boskie!!
Usuńmniam! różnorodność serów w farszu, szpinak i pomidorowy sos to musi być absolutna bomba smaków! :D
OdpowiedzUsuń