Kurczak zapiekany z ryżem i warzywami
Kolejne danie drobiowe, bo to wdzięczny temat dla nas. My drób lubimy obrabiać i zajadać się nim. Ma dużo więcej białka pełnowartościowego, jest delikatniejszy i zawiera mniej tłuszczu niż mięsa zwierząt rzeźnych. A dodatek warzyw typu meksykańskiego przeniesie nas i Was w rejony ciepłego Meksyku. Zachęceni??
Składniki:
5-6 podudzi kurczaka, pałek
1 łyżka oleju roślinnego
1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
1 łyżeczka czosnku suszonego mielonego
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
1 szklanka ryżu najlepiej do risotto
450 g mieszanki warzyw meksykańskich
2 szklanki bulionu
1 łyżka masła do formy
Kurczaka posypać wymieszanymi przyprawami i lekko je wetrzeć. Odłożyć do lodówki na przynajmniej godzinę w zakrytym pojemniku. Naczynie do zapiekania posmarować masłem. Wsypać suchy ryż a na ryż mrożone warzywa, przemieszać widelcem. Na wierzchu ułożyć zrumienione na oleju pałki kurczaka. Całość zalać bulionem.
Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, i piec 60 minut. W tym czasie co 15 minut smarować mięso z wierzchu pędzlem maczanym w wodzie. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Komentarze
Prześlij komentarz