Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami


Ziemniaczki Polacy uwielbiają zarówno w zupie, w placuszkach jak i dodatek do drugiego dania. Zapiekanką też nie pogardzą, dlatego my pomocni jak zawsze nadchodzimy z kolejnym przepisem . Bo ziemniaczki też lubimy. Dość prosta zapiekanka ziemniaczana z dodatkiem pieczarek, ale bardzo smaczna i sycąca. Do tego jeszcze klika listków zielonej sałaty i obiad gotowy. 


Składniki:

800 g ziemniaków
200 g pieczarek
1 cebula
3 ząbki czosnku
500 g żółtego sera
400 g kwaśnej śmietany 18%
1 jajko
1 szczypta gałki muszkatołowej
sól
pieprz
masło do formy


Ziemniaki obrać i gotować przez około 10-15 minut, tak, aby się nie rozpadały. Ostudzić i pokroić w plasterki, podobnie pieczarki i cebulę. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać dokładnie ze śmietaną, jajkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami.
Żaroodporne naczynie wysmarować masłem. Zapiekankę układać warstwami: najpierw ziemniaki, później pieczarki i cebula, a następnie ser ze śmietaną i jajkiem i znów ziemniaki, pieczarki, itd. Ziemniaki powinny stanowić ostatnią warstwę. Wierzch zapiekanki polać obficie sosem serowo- śmietanowym. Zapiekać około 20-30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 stopni. 











Komentarze

Popularne posty