Pyszki
Składniki:
1 kg mąki pszennej
1 kg ziemniaków
pół szklanki kwaśnego mleka
szklanka śmietany
pół kostki masła
10 dag drożdży rozprowadzonych w mleku
szczypta soli
tłuszcz do smażenia
Ziemniaki orać umyć i ugotować. Przestudzić i przecisnąć przez praskę. Ziemniaki, mąkę, kwaśne mleko, śmietanę, masło i drożdże wymieszać. Z tych składników wyrobić ciasto, które powinno mieć zwartą konsystencję. Powstałe ciasto rozwałkować tak, by miało grubość ok. 0,5 cm. Na koniec, przy pomocy noża lub radełka, wykrawać romby. Fragmenty ciasta pozostawić przez pewien czas na desce, ponieważ dzięki dodaniu drożdży ciasto jeszcze urośnie. W następnej kolejności wrzucać pyszki na rozgrzany tłuszcz i smażyć do uzyskania złotego koloru. Pyszki można podawać z różnymi sosami, mięsem, a także „na słodko”, np. z cukrem pudrem.
uwielbiam :)
OdpowiedzUsuń