Pyszki



Pyszki to potrawa pochodząca z Podlasia. Jest to rodzaj drożdżowo-ziemniaczanych klusek. Pyszki są daniem prostym i szybkim w przygotowaniu, zwłaszcza jeśli mamy pod ręką gotowane ziemniaki. Mogą być pyszną kolacją lub podwieczorkiem zwłaszcza z dodatkiem ulubionego dżemu czy konfitury.



Składniki:


1 kg mąki pszennej
1 kg ziemniaków
pół szklanki kwaśnego mleka
szklanka śmietany
pół kostki masła
10 dag drożdży rozprowadzonych w mleku
szczypta soli
tłuszcz do smażenia


Ziemniaki orać umyć i ugotować. Przestudzić i przecisnąć przez praskę. Ziemniaki, mąkę, kwaśne mleko, śmietanę, masło i drożdże wymieszać. Z tych składników wyrobić ciasto, które powinno mieć zwartą konsystencję. Powstałe ciasto rozwałkować tak, by miało grubość ok. 0,5 cm. Na koniec, przy pomocy noża lub radełka, wykrawać romby. Fragmenty ciasta pozostawić przez pewien czas na desce, ponieważ dzięki dodaniu drożdży ciasto jeszcze urośnie. W następnej kolejności wrzucać pyszki na rozgrzany tłuszcz i smażyć do uzyskania złotego koloru. Pyszki można podawać z różnymi sosami, mięsem, a także „na słodko”, np. z cukrem pudrem.













Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty