Omlet biszkoptowy


Omletu to jeszcze u nas nie było, dlatego poprawiamy się i szybciutko serwujemy ten szybki, prosty i do tego smaczny posiłek. Zaserwować go można na śniadanie, kolację lub podwieczorek, a zresztą każda okazja jest dobra na zjedzenie małego co nie co. Dodatki to już inwencja twórcza autora, ale podstawy Wam wypisaliśmy.


Składniki:

2 jajka
1 łyżka mąki
1 łyżka mleka
1 łyżka masła
szczypta soli
1 cukier waniliowy

Do dekoracji:
konfitura
owoce
bita śmietana 


Białka oddzielić od żółtek. Żółtka wymieszać w miseczce z mlekiem, mąką, solą i cukrem. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy. Wymieszać delikatnie łyżką. Wylać na średniej wielkości patelnię z rozgrzanym masłem. Po paru minutach przewrócić omlet łopatką na drugą stronę. Udekorować według uznania. 










Komentarze

Popularne posty