Mrowisko
Przepis na mrowisko pochodzi z regionu Podlasia i Suwalszczyzny. Doskonała propozycja na Tłusty Czwartek. Mrowisko to kopczyk z ciastek przypominających faworki, polanych miodowym syropem, posypanych makiem i rodzynkami. Dzieci wprost przepadają za mrowiskiem a i dorośli nie pogardzą ta słodkością. A przy tym wygląda niezwykle i tajemniczo.
Składniki:
ciasto na dwa średnie mrowiska:
2 szklanki mąki3 jajka
olej do smażenia
syrop:
4 łyżki miodu
1 łyżka cukru
30 g masła
dodatkowo: mak, rodzynki
Jajka ubić, następnie dodawać partiami mąkę. Pod koniec, ciasto wyrabiać ręcznie, aż będzie jednolite i elastyczne. Odstawić ciasto na około 20-30 minut, by odpoczęło.
Ciasto podzielić na parę części i każdą z nich rozwałkować na grubość około 1 mm. Placki dzielić na paski, kwadraty ok.5x5 cm. Smażyć je na rozgrzanym oleju, aż będą złociste. Najlepiej przed wrzuceniem na patelnie rozwałkować jeszcze raz kawałeczki, gdyż ciasto się schodzi.
W rondelku rozpuścić miód, dodać cukier, masło oraz łyżkę wody i podgrzewać do połączenia składników.
Kawałki ciasta układać warstwami, każdą z nich polewać syropem, posypać makiem oraz rodzynkami. Najlepiej przechowywać je pod przykryciem.
Komentarze
Prześlij komentarz