Minipizza z kabanosem


Dla rekomendacji tej pizzy napiszemy tylko, że byłą tak dobra, ze nie zdążyliśmy sfotografować dania gotowego, bo po prostu abba-fatima i pizzy ni ma... Prawdziwie włoska potrawa z interesującym składem na placku. Przyrzekamy, że warto spróbować, a produkcja ciasta wcale nie trwa tak długo, jak co niektórzy uważają.




Składniki:

Ciasto
1 kg mąki 
14 g drożdży
600 ml ciepłej wody
oliwa z oliwek 
sól 
cukier 
suszone oregano 

Sos
2 puszki pomidorów
2 ząbki czosnku  
świeża bazylia 
oliwa z oliwek 
4 szalotki
papryczka chili
sól 
pieprz biały, mielony

Farsz
2 papryki czerwone 
500g pieczarek
500g kabanosów wieprzowych
2 papryczki chili
świeża bazylia 
4 kulki sera mozzarella
suszone oregano


Mąkę wsypać do miski, dodać drożdże, cukier, sól oraz roztarte w dłoniach oregano. Wszystkie suche składniki wymieszać, dodać 600 ml ciepłej wody, wymieszać, wyrobić gładkie ciasto, cały czas podsypując mąką. Gdy ciasto jest wyrobione, gładkie i jednolite w środku, dodać 3 łyżki oliwy i ponownie zagnieść. Ciasto przełożyć do miski, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, powinno co najmniej podwoić swoją objętość. Szalotkę pokroić w drobną kostkę, czosnek i chili posiekać. Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę i wrzucić składniki, dodać kilka porwanych listków bazylii, wymieszać. Dodać pomidory, doprawić solą i cukrem, gotować ok. 15-20 minut. Zostawić do ostygnięcia.

Kabanosy pokroić w drobne kawałeczki. Paprykę i 1 szalotkę pokroić w drobną kostkę. Posiekać chili. Pieczarki pokroić na cząstki. Pieczarki wrzucić na patelnię z dodatkiem oliwy, doprawić solą, dodać pozostałe składniki i doprawić oregano. Podsmażone składniki zdjąć z ognia.Przestudzamy.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na deskę oprószoną mąką i rozwałkować cienko do wymiaru formy. Przełożyć do formy i wyrównać, skropić oliwą i nałożyć sos pomidorowy, a następnie warzywa z kabanosami. Pizze wstawić do piekarnika rozgrzanego do 230°C i piec 15-20 minut. Mozzarellę podzielić na mniejsze kawałki, dodajemy listki bazylii i polać oliwą. Ułożyć na upieczonej pizzy.



Komentarze

Popularne posty