Udka pieczone z ziemniakami


Dania jednogarnkowe czy też "jednoblaszkowe" sprawdzają się, gdy chcemy coś zrobić pysznego, ale się nie napracować. I to danie jest tego przykładem, mięso pieczemy z dodatkiem skrobiowym, łatwo, szybko i przyjemnie. Polecamy takie dania początkującym adeptom sztuki kulinarnej.


Składniki:

4 udka kurczaka
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
1 łyżka miodu
1 łyżka soku z cytryny
1 cebula
sól
pieprz
papryka słodka
tymianek
zioła prowansalskie 
curry
1 kg ziemniaków 


Mięso umyć, osuszyć. Wymieszać 2 łyżki oliwy z przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Natrzeć mieszaniną udka i wstawić na 2 godziny do lodówki. Ziemniaki obrać, pokroić w ósemki i obgotować w osolonej wodzie. Ziemniaki wyłożyć na blaszkę skropić oliwa i posypać przyprawami. Na środku ułożyć udka. Między udka włożyć plasterki cebuli. Miód zmieszać z sokiem z cytryny i polać udka. Całość piec w temperaturze 190 stopni przez około godzinę. Co jakiś czas przemieszać ziemniaki. 











Komentarze

Popularne posty