Ostrygi pieczone


Ostrygi były spożywane już przez starożytnych Rzymian, jednak to kuchnia francuska rozpropagowała te owoce morza, a ich spożywanie stało się oznaką luksusu podobnie jak spożywanie kawioru. W tej chwili stają się one bardziej dostępne dla zwykłych zjadaczy chleba, ale ich smak najbardziej docenicie w miejscu ich połowu, gdzie są świeże i po prostu pyszne. My przedstawiamy wersję mniej hardcorową, bo żyjątka już nie są żywe. Próbujcie również ze składnikami mrożonymi, my to na pewno zrobimy.


Składniki:


24 świeże ostrygi z Normandii
24 świeże krewetki
masło czosnkowe
200 g parmezanu


Ostrygi wypłukać i otworzyć nie uszkadzając skorupek. Obrać krewetki i ułożyć na ostrygach. Pokryć czosnkowym masłem, a jeżeli takowego nie posiadamy to należy masło wymieszać, najlepiej widelcem z kilkoma ząbkami czosnku, przeciśniętymi przez praskę i pęczkiem drobniutko posiekanej natki pietruszki, uformować wałek o grubości 2,5 cm i najlepiej zamrozić, aby się dobrze kroiło. Posypać startym parmezanem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 15-20 minut, aby się ser i masło rozpuściło. Podawać z białym winem, ale to już wersja dla pełnoletnich ;)



















Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty