Churros z sosem czekoladowym
Churros to tradycyjny, tłusty wypiek hiszpański w formie długiego prętu o przekroju w kształcie gwiazdy. W sam raz pasuje na tłusty czwartek, a do niego pasuje sos czekoladowy. No po prostu wybitnie pasuje, nic tylko chrupać te słodkie churros.
Składniki:
250 ml wody
50 g masła
2-3 łyżki cukru
szczypta soli
ok. 200-220 g mąki pszennej
2 jajka
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka cukru z wanilią
Sos czekoladowy:
ok. 100 g śmietanki 36%
70-80 g czekolady gorzkiej
2-3 łyżki cukru
Zagotować wodę z masłem, cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem. Wyłączyć ogień i do gorącej wody wsypać mąkę i mieszać, aż masa będzie odstawać od garnka. Odstawiam by przestygło. Dodać jajka i zmiksować. Masa jest dość gęsta. Nakładać do szprycy z dużym otworem w kształcie gwiazdki. Rozgrzać olej i wyciskać szprycą porcje ciasta. Smażyć partiami aż będą złociste z obydwu stron. Odsączać na ręczniku papierowym.
W rondelku zagotować śmietankę z cukrem. Mieszać. Zdjąć z ognia i wrzucić czekoladę, mieszać aż się rozpuści i sos gotowy.
Komentarze
Prześlij komentarz