Wspomnienie lata - ciasto z mrożonymi truskawkami i kruszonką
Gdy w jesienny lub zimowy czas dopada was chandra i tęsknicie za ciepłem i latem polecamy nasze ciasto z mrożonymi truskawkami. Swoim zapachem i smakiem przywołuje ciepły czas i choć odrobinę koi nerwy. Oczywiście w sezonie można wykorzystać świeże owoce, ale poza nim te użyte do dekoracji niestety tylko ładnie wyglądają.
Ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 jajek
¾ szklanki oleju
½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
Kruszonka:
1 szklanka mąki pszennej
125 g masła
½ szklanki cukru pudru
Dodatkowo:
450 g mrożonych truskawek
bułka tarta
cukier puder do posypania
Składniki kruszonki wymieszać aby powstały grudki i schować do lodówki.
Jajka utrzeć z cukrem na puch, następnie dodać ekstrakt waniliowy i małym strumieniem dodawać olej. Gdy składniki się połączą dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Krótko mieszać do połączenia się składników. Blaszkę (40 x28) wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej ciasto. Delikatnie posypać bułką tartą. Na ciecie ułożyć truskawki przekrojone na pół. Całość posypać równomiernie kruszonką. Ciasto piec w temperaturze 180℃ przez około godzinę do suchego patyczka. Upieczone i ostygnięte ciasto posypać cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz