Cytrynowe trufle

Małe, okrągłe i cieszą zarówno podniebienie jak i oko. Takie słodkości uwielbiamy, zwłaszcza w ciepłe dni, bo nie trzeba do nich włączać piekarnika. Nasze cytrynowe trufle mają fajny orzeźwiający smak z nutą słodyczy, a przy ich robieniu może być sporo zabawy zwłaszcza z najmłodszymi kuchcikami. 


Składniki:


200 g białej czekolady 
50 g masła 
100 ml śmietanki 30% 
skórka starta z 1 cytryny 
2 łyżki soku z cytryny 
150 g herbatników (drobno pokruszonych) 
3 łyżki cukru pudru (do obtoczenia) 


W małym rondelku podgrzać śmietankę z masłem, aż masło się rozpuści (nie doprowadzać do wrzenia!). Zdjąć z ognia i dodać posiekaną białą czekoladę. Mieszać, aż czekolada całkowicie się rozpuści i masa będzie gładka.
Dodać skórkę oraz sok z cytryny, a następnie wsypać pokruszone herbatniki. Dokładnie wymieszać i wstaw do lodówki na około 1-2 godziny, aby masa stężała.
Gdy masa będzie już odpowiednio gęsta, formować  małe kuleczki i obtaczać je w cukrze pudrze. Gotowe trufle przechowywać w lodówce do momentu podania.








Komentarze

Popularne posty