Cytrynowe trufle
Małe, okrągłe i cieszą zarówno podniebienie jak i oko. Takie słodkości uwielbiamy, zwłaszcza w ciepłe dni, bo nie trzeba do nich włączać piekarnika. Nasze cytrynowe trufle mają fajny orzeźwiający smak z nutą słodyczy, a przy ich robieniu może być sporo zabawy zwłaszcza z najmłodszymi kuchcikami.
Składniki:
200 g białej czekolady
50 g masła
100 ml śmietanki 30%
skórka starta z 1 cytryny
2 łyżki soku z cytryny
150 g herbatników (drobno pokruszonych)
3 łyżki cukru pudru (do obtoczenia)
W małym rondelku podgrzać śmietankę z masłem, aż masło się rozpuści (nie doprowadzać do wrzenia!). Zdjąć z ognia i dodać posiekaną białą czekoladę. Mieszać, aż czekolada całkowicie się rozpuści i masa będzie gładka.
Dodać skórkę oraz sok z cytryny, a następnie wsypać pokruszone herbatniki. Dokładnie wymieszać i wstaw do lodówki na około 1-2 godziny, aby masa stężała.
Gdy masa będzie już odpowiednio gęsta, formować małe kuleczki i obtaczać je w cukrze pudrze. Gotowe trufle przechowywać w lodówce do momentu podania.
Komentarze
Prześlij komentarz