Krupnik z pomidorami

Krupnik w nieco innej odsłonie. Kasza oczywiście jest bo krupnik bez kaszy to nie krupnik, ale nie ma ziemniaków. Z nowości seler naciowy no i oczywiście tytułowe pomidory. W sezonie oczywiście te świeże i pachnące, natomiast poza sezonem radę dadzą te z puszki lub dobrej jakości passata pomidorowa. 

Składniki:

150 g kaszy jęczmiennej
300 g żeberek wieprzowych, świeżych
1 cebula 
3,5 l wody 
liść laurowy
ziele angielski.
3 pomidory 
1 łyżka koncentratu pomidorowego
3 marchewki.
2 łodygi selera naciowego
sól 
pieprz 
świeży koperek 
natka pietruszki 
olej 

Żeberka umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki.
Cebulę pokrojoną w kostkę przesmażyć na oleju w dużym garnku. Gdy się zeszkli i lekko zarumieni, zalać ją wodą. Dodać żeberka, liście laurowe i ziele angielskie i gotować ok. 1godziny na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając zawartość garnka i zbierając pojawiające się szumy.
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
Do wywaru dodać marchewkę pokrojoną w plastry, seler naciowy pokrojony na mniejsze kawałki. Gotować ok. 10 minut, aż marchewka zmięknie. Kaszę dodać do zupy i gotować do miękkości, następnie dodać pomidory i koncentrat pomidorowy. Krupnik doprawić solą i pieprzem. Pod koniec gotowania dodać drobno posiekany koper. 
Z krupniku wyjąć ugotowane żeberka, chwilę ostudzić, a następnie oddzielić mięso od kości i dodać je z powrotem do zupy. Podawać zupę posypaną posiekaną natką pietruszki.  








Komentarze

Popularne posty