Dynia makaronowa nadziewana komosą ryżową
Prezentujemy Wam nasze najnowsze odkrycie, a mianowicie dynię makaronową. Z dynią piżmową czy hokkaido mamy często do czynienia, natomiast ten gatunek by nam obcy. Na początku dość twarda i podchodziliśmy do niej z rezerwą, ale po upieczeniu niebo w gębie. Cudowny delikatny miąższ tworzący strukturę przypominającą makaron. Z pewnością ten gatunek u nas jeszcze zagości.
2 nieduże dynie makaronowa (ok. 1700g)
oliwa
200 g ziaren komosy ryżowej
200 g mozzarelli
2 cebule
łyżka masła
3 ząbki czosnku
pęczek natki pietruszki
sól
słodka papryka
czosnek granulowany
pieprz
kilka łyżek startej mozarelli
Dynie umyć i przekroić na pół. Wydrążyć nasiona. Trzy połówki oprószyć solą, natrzeć lekko oliwą, odstawić. Jedną połówkę obrać i miąższ pokroić w kostkę.
Ziarna komosy ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić i wystudzić. Mozzarellę pokroić w kostkę. Cebule obrać, drobno pokroić i zeszklić na maśle pod koniec dodając pokrojoną dynię. Dusić razem przez około 5 minut. Czosnek przecisnąć przez praskę. Natkę pietruszki posiekać.
W misce połączyć dynię z cebulą, komosę, mozzarellę, czosnek i natkę. Przyprawić do smaku. Farszem napełnić połówki dyni, włożyć do rękawa do pieczenia, spiąć końce rękawa. Piec około 60 minut w temperaturze 180℃. Rozciąć rękaw i piec dynię jeszcze około 10 minut. Po wyjęciu posypać delikatnie starą mozarellą i natką pietruszki.
Komentarze
Prześlij komentarz