Ciasteczka s'more
Składniki:
Ciasteczka:
120g masła
½ szklanki brązowego cukru
⅓ szklanki cukru
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 ⅓ szklanki mąki
4 szt pieczywa chrupkiego graham
¾ łyżeczki sody oczyszczonej
2 szczypty soli
¾ szklanki mlecznych kawałków czekolady
8 dużych pianek
Polewa:
4 kostki mlecznej czekolady
1 łyżka masła
Dodatkowo:
1 szt pieczywa chrupkiego
2 łyżeczki masła
Masło rozpuścić lekko rumieniąc, odstawić do ostygnięcia na dziesięć minut.
Umieścić pokruszone pieczywo graham w woreczku strunowym i rozdrobnij je wałkiem, aż będą drobno zmielone.
Dodać cukry do lekko przestudzonego masła i za pomocą drewnianej łyżki dokładnie wymieszać, aż składniki całkowicie się połączą. Dodać jajko i ekstrakt waniliowy, mieszać, aż składniki się połączą. Dodaj mąkę, pokruszone pieczywo, sodę oczyszczoną i sól oraz kawałki czekolady dobrze wymieszać.
Ciasto podzielić na 8-9 równych części, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczyć. Piec w temperaturze 180℃ przez 10 minut , aż ciasteczka będą gotowe, ale brzegi nie będą jeszcze złocistobrązowe. Zaraz po wyjęciu ciasteczek z piekarnika wcisnąć na wierzch każdego ciasteczka dwie połówki pianki.
Wyłączyć piekarnik i włączyć grill na 200. Piec ciasteczka, uważnie obserwując, przez około 1-2 minuty lub do momentu, aż pianki będą lekko złote.
Po zrumienieniu pianek odstawić ciasteczka na 10–15 minut, aby ostygły. W tym czasie rozpuścić czekoladę z masłem w kąpieli wodnej. Rozpuścić 2 łyżeczki masła i dodać drobno zmielone pieczywo chrupkie mieszać się połączą.
Skropić czekoladą jeszcze ciepłe ciasteczka i posypać okruchami pieczywa z masłem.
Komentarze
Prześlij komentarz