Obazda - pasta bawarska

Obazda to pasta serowa, tradycyjne danie kuchni bawarskiej. Pasta sporządzana jest z rozgniatanego sera camembert z dodatkiem masła i cebuli. Masa przyprawiana jest solą, pieprzem  oraz papryką. Całość spożywa się w temperaturze pokojowej, z chlebem żytnim preclami lub paluszkami. Zapragnęliśmy trochę popodróżować choćby kulinarnie, wyszło interesująco i całkiem smacznie.

Składniki:

250 g miękkiego sera camembert
50 g masła
100 g serka śmietankowego
1 cebula dymka
1 łyżeczka kminku
½ łyżeczki pieprzu
1 łyżka słodkiej papryki
sól
szczypiorek

Ser Camembert pokroić na małe kawałki, a następnie rozgnieść go widelcem na w miarę gładką masę. Cebulę pokroić w drobną kostkę i dodać do sera. Następnie dodać serek śmietankowy, masło, kminek, pieprz paprykę i sól. Dokładnie wymieszać łyżką dodatkowo rozcierając pastę. Podawać posypaną szczypiorkiem.







Komentarze

Popularne posty