Sałatka kongresowa
Skąd nazwa tej sałatki tego nie wiemy, być może podawano ją na jakimś kongresie dla jakiegoś kongresmena. Na przepis natrafiliśmy w tygodniku z programem telewizyjnym. Ale nazwa nazwą, ważniejsze są składniki i smak. Nam ta sałatka bardzo przypadła do gustu, a robi się ją niemal błyskawicznie.
Składniki:
3 gotowane buraki czerwone
100 g sera feta
100 g miksu sałat
3 łyżki słonecznika
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka musztardy
Ugotowane buraki pokroić w kosteczkę. Ser feta również pokroić w kostkę. Słonecznik uprażyć na suchej patelni.
Oliwę wymieszać z miodem, sokiem z cytryny i musztardą.
Do miski przełożyć miks sałat, pokrojone w kostkę buraki, ser feta, słonecznik. Całość polać przygotowanym sosem.
Komentarze
Prześlij komentarz