Polędwiczki w sosie z dynią i pieczarkami

Pisaliśmy już Wam kilkakrotnie, że odkrywamy dynie na nowo i staramy się ją wykorzystać w wielu kombinacjach. Polędwiczki wieprzowe w sosie z dynią i pieczarkami to strzał w dziesiątkę. Nawet zagorzali mięsożercy chwalili to połączenie. My wykorzystaliśmy dynię piżmową, stąd delikatny kolor sosu. Dynia hokkaido z pewnością da bardziej intensywną barwę. 

Składniki:

2 polędwiczki wieprzowe (ok. 600 - 700 g mięsa)
2 szklanki dyni startej na tarce o grubych oczkach 
300 g pieczarek
ok. 500 ml bulionu lub wody
150 ml słodkiej śmietanki kremówki 30%
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżka masła 
1 - 2 łyżki oleju
pieprz, sól do smaku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki 

Polędwiczki pokroić na plastry o grubości ok. 1,5 cm. Każdy kawałek rozbić delikatnie używając pięści. Z obu stron oprószyć solą i pieprzem oraz suszonym tymiankiem.
Na dużej patelni rozgrzać masło wraz z olejem. Na rozgrzanym tłuszczu obsmażyć krótko polędwiczki z obu stron. Przełożyć na talerz. Na tą samą patelnię dolać łyżkę oleju, podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i startą dynię. Przesmażyć warzyw razem, następnie dodać pokrojone w plasterki pieczarki i jeszcze przez kilka minut podsmażać całość, do zrumienienia pieczarek. Między podsmażone warzywa ułożyć polędwiczki, całość zalać bulionem. Dusić pod przykryciem ok. 15 minut, aż warzywa i mięso będą miękkie.  Na koniec dodać słodką śmietankę oraz doprawić sos do smaku. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.







Komentarze

Popularne posty