Ślimaczki z ciasta francuskiego z serkiem śmietankowym

Przekąska na imprezę lub na kolację. Niby prosta i może się wydawać pospolita, ale smakuje doskonale. Delikatności nadaje serek śmietankowy, z którym jeszcze ślimaczków nie robiliśmy, bo zawsze towarzyszył nam sos pomidorowy. Idealne gdy przyjdą niezapowiedziani goście. Zanim zdejmą buty i sie przywitają Wy już będziecie serwować ślimaczki.
 

Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego
100 g serka śmietankowego kanapkowego 
100 g sera żółtego startego
100 g szynki 
1/2 papryki czerwonej 
natka pietruszki 
pieprz
jajko

Ciasto francuskie rozwinąć a następnie posmarować serkiem śmietankowym po całości. Posypać pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki. Całe ciasto francuskie posypać kolejno pokrojoną szynką oraz papryką pokrojoną w kosteczkę. Na koniec posypać startym żółtym serem. Ciasto zawinąć w rulon zaczynając od dłuższego boku a następnie pokroić na mniejsze kawałki. Gotowe przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Przed włożeniem do piekarnika posmarować ślimaczki rozmąconym jajkiem. Piec ok 20-25 minut, aż ładnie się zarumienią.







Komentarze

Popularne posty