Dwukolorowe ciasto z jabłkami
To takie ciasto, które się zrobi, zje i za chwilę ponownie trzeba robić, ponieważ rodzina się upomina o nie. Kilka składników, jajka dla smaku i wilgoci, kilka chwil pracy i mamy pyszny kawał ciasta do kawy czy herbaty. Polecamy i zachęcamy do komentowania jeżeli zrobicie.
5 dużych jajek (temp. pokojowa)
280 g mąki pszennej 450
180 g cukru
180 ml oleju
2 płaskie łyżki kakao
2 jabłka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka ekstraktu z wanilii
Polewa:
100 ml śmietanki 30%
100 g gorzkiej czekolady
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę, a następnie stopniowo powoli, po 1 łyżce dodawać cukier. Kiedy piana będzie gęsta zmniejszyć obroty i dodawać stopniowo pozostałe żółtka. Do masy dodawać stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia miksując tylko do połączenia się składników, następnie dodawać strumieniem olej, ekstrakt i ponownie miksować tylko chwilę. Połowę ciasta przelać do tortownicy z papierem do pieczenia, a do pozostałego ciasta dodać kakao i zmiksować tylko chwilę do połączenia. Ciemne ciasto wylać kleksami na jasnym, rozprowadzić i na górę dodać pokrojone w małe kawałki jabłka, powciskać je delikatnie w ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika, góra dół 180' i piec ok 45 min do suchego patyczka. Podgrzać śmietankę w rondelku niemalże do zawrzenia, następnie zdjąć z palnika i wkruszyć 100g gorzkiej czekolady. Wymieszać dokładnie i lekko ostudzoną, ale płynną polać ciasto.
Komentarze
Prześlij komentarz