Tarta z dynią i szpiankiem

Okazuje się że dynia i szpinak to doskonałe połączenie smakowe, kolorystyczne a do tego pełne witamin. Poza tym mają niewiele kalorii co sprzyja ich jedzeniu przez tych co je skrupulatnie liczą. My może nie liczymy tak skrupulatnie, ale bardzo lubimy te warzywa zwłaszcza w sezonie kiedy mają najwięcej składników odżywczych. 


Składniki:

Ciasto:
250 g maki pszennej
125 g zimnego masła
½ łyżeczki soli 
3 łyżki naturalnego jogurtu

Farsz:
1 opakowanie szpinaku
2 jajka
200 ml śmietanki 30%
50 g sera feta
5 plastrów pieczonej dyni Hokkaido 
2 ząbki czosnku
gałka muszkatołowa
sól
pieprz

Składniki na ciasto szybko zagnieść, uformować w kulę, owinąć folią i schować do lodówki na 60 minut.
W misce wymieszać jajka, śmietanką, przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić. 
Formę na tarte wysmarować tłuszczem i wylepić ją schłodzonym ciastem, pamiętając o brzegach. Nakłuć ciasto widelcem, przykryć papierem do pieczenia i obciążyć fasolą. Piec w temperaturze 200 stopni przez ok. 15 minut. 
Plastry dyni pokroić na pół a fetę w kostkę. Na podpieczonym spodzie układać szpinak, dynię i fetę. Polać masą jajeczną. Zapiekać około 20-25 minut aż masa się ładnie zetnie










Komentarze

Popularne posty