Murzynek z batatami
Propozycja dla tych którzy w jakiś sposób próbują przemycić swoim najmłodszym warzywa w jedzeniu. Wiemy, że zdarzają się niestety takie sytuacje. Murzynek z batatami smakuje jak tradycyjny murzynek, a jest z warzywami i do tego bez glutenu bo na mące ryżowej.
350 g batatów
3 jajka
300 g kefiru
1 szklanka mąki ryżowej
2 łyżki kakao
2 łyżki oleju kokosowego
1 banan
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
½ szklanki cukru
cynamon
dwie krople aromatu waniliowego
szczypta soli
Polewa czekoladowa:
duża łyżka oleju kokosowego
dwie kopiaste łyżki kakao
duża łyżka miodu
Wszystkie składniki na ciasto zblendować i przełożyć do tortownicy (średnica 22cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 45 minut w 180 stopniach. Olej kokosowy rozpuścić w rondelku z miodem, dodać kakao i polać przestudzone ciasto.
Komentarze
Prześlij komentarz