Gryczane ciasteczka z czekoladą
Kasza gryczana najczęściej towarzyszy nam w daniach słonych, jako dodatek do mięs czy farsz do pierożków. My próbowaliśmy już kaszę wykorzystać do pieczenia babki i było to pyszne doświadczenie. Przyszła kolej na ciasteczka gryczane z dodatkiem czekolady. Kto lubi kaszę gryczaną to je polubi, a kto nie lubi to może polubi.
115 g masła
150 g brązowego cukru
1 duże jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
szczypta soli
180 g mąki gryczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
150 g gorzkich chocolate chips lub posiekanej gorzkiej czekolady
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć do powstania jasnobrązowej i puszystej masy maślanej. Dodać ekstrakt z wanilii, sól i zmiksować. Dodać jajko i zmiksować do połączenia. Dodać mąkę gryczaną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i zmiksować – powstałe ciasto będzie dość klejące. Dodać posiekaną gorzką czekoladę, trochę odkładając do wyspania na wierzch ciastek.
Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce układać je w dużych odstępach – rozpłyną się mocno na boki; nie trzeba ich spłaszczać przed pieczeniem. Na górę ciastek wysypać odłożoną posiekaną czekoladę.
Piec w temperaturze 160ºC przez około 14 – 16 minut lub do momentu, gdy brzegi ciastek zaczną się brązowić. Pozostawić kilka minut do przestygnięcia na blaszce, następnie przenieść na kratkę.
Komentarze
Prześlij komentarz