Rogaliki z masą krówkową
Do tej pory rogaliki zawsze robiliśmy z ciasta drożdżowego, krucho-drożdżowego lub francuskiego. Postanowiliśmy sprawdzić czy z kruchego też nam wyjdą i okazało się ze tak. Są bardzo delikatne i podobno długo świeże, ale tego to tak naprawdę nie sprawdziliśmy bo zjedliśmy jeszcze ciepłe.
Składniki:
Ciasto:
125 g margaryny
0,5 kg mąki
200 g cukru
2 jajka
1,5 łyżki śmietany
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
1 puszka masy kajmakowej
1 jajko
Margarynę posiekać z cukrem dodać jajka mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz śmietanę, zagnieść kruche ciasto i schłodzić w lodówce. Schłodzone ciasto rozwałkować dość cienko, posmarować masą kajmakową, zwinąć rogale. Każdego rogalika posmarować rozmąconym jajkiem, piec na złoty kolor w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz