Sernik krakowski
Sernik krakowski to klasyk wśród serników. Tradycyjnie wypiekany sernik w Małopolsce, z rodzynkami z uroczą kratką na górze. Do kawki czy herbatki, na uroczystości rodzinne i inne przyjęcia. Taki dobry serniczek na poprawę humoru.
Składniki:
Składniki:
Ciasto kruche
150 g mąki pszennej
150 g masła
60 g cukru pudru
1 jajo
10 g proszku do pieczenia
Masa serowa:
500 g tłustego twarogu
200 g cukru
150 g mąki ziemniaczanej
2 jaja
60 g śmietany 18%
50 g rodzynek
15 g cukru waniliowego
Rodzynki zalać wrzątkiem i odsączyć. Składniki na ciasto posiekać i zagnieść ciasto, pozostawić do schłodzenia. Twaróg zmielić, utrzeć ze śmietaną, dodać cukry i żółtka. Dodać rodzynki obtoczone w mące ziemniaczanej, delikatnie wymieszać łyżką. Ubić pianę z białek, dodać do masy serowej, delikatnie mieszając, dodając resztę mąki ziemniaczanej. ¾ ciasta kruchego rozwałkować, wyłożyć spód formy (20x30cm), nakłuć widelcem i piec w temperaturze 170 stopni przez 15 minut. Po tym czasie wyłożyć masę serową, wyrównać powierzchnie, pozostałe ciasto kruche rozwałkować i pokroić na paski 1-1,5 cm. Ułożyć kratkę z pasków, piec 50 minut w temperaturze 170 stopni, powoli ostudzić, po wystudzeniu można polukrować.
Komentarze
Prześlij komentarz