Pierogi z jabłkami

Pierożków ci u nas dostatek, z serem, kaszą czy mięsem. Ale takich to jeszcze nie było. Mowa tu o pierożkach z jabłkami. Sami byliśmy ciekawi tego smaku. I to połączenie bardzo nam się spodobało, okazało się że nie tylko truskawki czy jagody nadają się do pierogów. 

Składniki:

Ciasto:
3 szklanki mąki,
1 żółtko,
około ¾ szklanki gorącej wody,
szczypta soli,
1,5 łyżki oleju

Nadzienie:
około 5-6 jabłek,
1 łyżka cukru,
sok wyciśnięty z połowy cytryny,
1/3-0,5 łyżeczki cynamonu,

Dodatkowo do podania:
¼ kostki masła,
2 łyżki cukru,
1 łyżeczka cynamonu,

Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Pokrojone skropić sokiem z cytryny. Tak przygotowane smażyć około 5-10 minut., by delikatnie zmiękły. Osłodzić do smaku i dodać cynamon. Po dokładnym wymieszaniu odstawić do ostygnięcia
Mąkę przesiać na stolnicę. Zrobić wgłębienie. Dodać żółtko , sól oraz olej. Zagnieść ciasto dodając wodę. Cisto powinno być elastyczne. Tak przygotowane cienko wałkować. Za pomocą szklanki wykrawać koła. Na każdy krążek wykładać przygotowane wcześniej jabłkowe nadzienie. Sklejać pierożki. Gotowe gotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Pierogi gotować około 3 minuty od momentu wypłynięcia. Ugotowane odcedzić, porcjować na talerze. Polewać  roztopionym masłem i posypać cynamonowym cukrem.
 








 

Komentarze

Popularne posty