Czosnek marynowany
Koniec lata i początek jesieni to czas na przetwory i robienie zapasów na zimowe dni. My w tej kwestii to dopiero raczkujemy i nieśmiało stawiamy pierwsze kroki. Jednak już kilka postów z przetworami jest na naszym koncie. W tym roku w naszym ogrodzie obrodził czosnek, więc postanowiliśmy go zamarynować, bo często takiego używamy, a do tanich nie należy.
Składniki:
7-8 główek czosnku
1/2 szklanki octu spirytusowego
500 ml wody
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki cukru
1 łyżeczka gorczycy
Główki czosnku podzielić na ząbki. Do rondelka wlać dwie szklanki wody i ocet. Dodać sól, cukier i gorczycę. Zagotować marynatę. Zmniejszyć moc palnika i po 3-4 minutach dodaj obrane, czyste ząbki czosnku. Gotować całość 2 minuty. Wrzącą marynatę razem z czosnkiem przekładać szybko do wyparzonych, suchych słoików. Zakręcić i postawić do góry dnem.
Komentarze
Prześlij komentarz