Sałatka z ryżem
Sałatka kiedyś często przez nas przygotowywana a teraz nieco zapomniana. Odkopaliśmy przepis na nią ze starych zeszytów i oto jest. Składników niewiele, troszkę krojenia, a gospodyni i goście zadowoleni. Serdecznie zapraszamy.
1 woreczek ryżu
1 papryka
1 mały por
4 jajka
150 g szynki
½ puszki kukurydzy
Ryż ugotować w bulionie. Paprykę i szynkę pokroić w drobniutka kostkę. Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać i pokroić w drobna kostkę. Pora oczyścić, pokroić w półplasterki. Pokrojonego pora sparzyć wrzątkiem na sitku, wystudzić. Kukurydzę odcedzić. Wszystkie składniki włożyć do miski, dodać majonez, sól i pieprz i delikatnie wymieszać.
Komentarze
Prześlij komentarz