Tort słony karmel


Smak słony karmel w ostatnich latach zyskuje dużą popularność. Obecne są lody o tym smaku, różnego rodzaju likiery i nalewki oraz desery. U nas przyszedł czas na tort. Przygotowała go Karolina na egzamin czeladniczy i uwierzcie cieszył się uznaniem. Zarówno wyglądał jak i smakował, i o to właśnie chodziło. 



Składniki:

Biszkopt:
5 jajek
150 g mąki pszennej
150 g cukru
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:
250 g mascarpone
200 ml śmietanki 30%
50 g cukru
2-4 łyżki likieru Krupnik słony karmel

Dodatkowo:
40 ml wody.
3-4 łyżki Krupnik słony karmel
100 g kajmaku
100 g orzeszków arachidowych słonych


Jajka i cukier miksować do puszystej piany. Dodać proszek do pieczenia, przesianą mąkę i delikatnie wymieszać do połączenia składników. Przelać do tortownicy o średnicy 22 cm. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 20-25 minut. Studzić z lekko uchylonymi drzwiczkami. Biszkopt mocno urośnie i może delikatnie opaść. Przekroić na dwie części dopiero po około 4 godzinach.
Śmietankę ubić, dodać, mascarpone, cukier, likier. Zmiksować.
Wodę wymieszać z 3 łyżkami likieru. Połową, nasączyć jeden spód. Przełożyć kremem. Ułożyć drugi spod, nasączyć i przełożyć kremem. Boki posmarować kajmakiem. Orzechy skruszyć, dodać 1-2 łyżki likieru. Udekorować boki. Tort odstawić  do lodówki na kilka godzin.







Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty