Schab po bałkańsku



Schab po bałkańsku przewijał się w naszych ulubionych przepisach już jakiś czas, ale dziś przyszedł czas na jego zrobienie. Danie pełne zarówno mięsa jak i warzyw, które spokojnie można zjeść tylko z dodatkiem pieczywa, lub jak ktoś lubi z ulubioną kaszą. U nas to danie w menu obiadowym z pewnością zagości na stałe.


Składniki:


500 g schabu wieprzowego 
250 g pieczarek
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1 puszka pomidorów
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 ogórki kiszone
1 łyżka mąki
2 łyżki oleju do smażenia
sól
pieprz
ostra papryka


Schab umyć, pokroić w cienkie paski, oprószyć solą, pieprzem, mąką i wymieszać. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać pokrojone mięso i podsmażyć na złoty kolor. Następnie przełożyć do garnka, w którym będziemy dusić całą potrawę. Na tą samą patelnię wlać kolejną łyżkę oleju i zeszklić na niej obraną i pokrojoną w piórka cebulę wraz z pieczarkami pokrojonymi w półplasterki. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość chwilę podsmażyć i przełożyć do garnka z mięsem. Papryki umyć, usunąć ziarna nasienne, pokroić w paski i dodać do garnka, wlać puszkę pomidorów, przykryć i całość dusić około 15-20 minut. Ogórki pokroić w cienkie paski i dodać do mięsa. Doprawić solą, pieprzem i papryką i dusić pod przykryciem ok. 10 minut. W razie potrzeby dolać wody. Podawać z ulubiona kaszą lub ryżem. 










Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty