Całuski ze śliwkami
Małe słodkie ciasteczka zwane całuskami gościły już u nas w wersji tradycyjnej jak i drożdżowej. Jednak zawsze przygotowywaliśmy je z jabłkami. W tym roku śliwek u nas pod dostatkiem więc jabłka zmieniliśmy na nie. Zmiana była bardzo korzystna, więc teraz będziemy całuski robić już w trzech wersjach.
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki
pół szklanki gęstej śmietany
2 żółtka
200 g masła
2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
2 białka
cukier do posypania
Ze składników na ciasto szybko zagnieść jednolite ciasto. Można chwilę schłodzić w lodówce. Stolnicę posypać mąką i rozwałkować ciasto nie za cienko tak na 2-3 mm grubości. Za pomocą szklanki wycinać kółka na każdy położyć połówkę śliwki. Jeśli śliwki są duże to można położyć ćwiartkę śliwki i złożyć. Skleić po bokach, środek zostawić otwarty. Rozłożyć ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Białka lekko ubić i posmarować nimi ciastka, obsypać cukrem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 10-13 minut. Ciasteczka muszą nabrać złotego koloru.
Komentarze
Prześlij komentarz