Kartoflanka z kurkami

Gdy nadchodzą zimne jesienne dni, nasz organizm domaga się bardziej kalorycznego i gorącego jedzenia. Taka jest nasza zupa kartoflana z kurkami. Spory dodatek aromatycznego boczku i dobrej jakości kiełbaski wzbogaca smak i podnosi kaloryczność. 
 
Składniki:

Wywar:
1 pęczek włoszczyzny
250 g wędzonego boczku
1,5 l wody

Zupa:
800 g ziemniaków
2 cebule
200 g kiełbasy wieprzowej
70 ml oleju
majeranek
ziele angielskie
liście laurowe
300 g kurek
150 ml śmietany
sól
pieprz

Włoszczyznę pokroić na większe kawałki i razem z boczkiem zalać woda. Gotować około 1 godziny, aż powstanie aromatyczny wywar. Po tym czasie wyciągnąć boczek z wywaru i pokroić w kostkę o wymiarach 1 x 1 cm. Wyjąć włoszczyznę.
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę o wymiarach 2 x 2 cm. Cebule i kiełbasę pokroić w kostkę. Kiełbasę i boczek podsmażyć na odrobinie oleju. Dodać cebule i smażyć aż do zeszklenia. Całość przełożyć do wywaru. Dodać ziemniaki i przyprawy. Gotować, aż ziemniaki będą miękkie.
Kurki opłukać i osuszyć. Przesmażyć na dobrze rozgrzanym oleju i dorzucić do zupy. Dodać zahartowaną śmietanę. Doprawić solą i pieprzem.









Komentarze

Popularne posty