Ziołowy chlebek

Pyszny, lekko wilgotny drożdżowy chlebek pieczony z masłem ziołowo-czosnkowym. Sklepowe odpiekane bagietki się przed nim chowają. Wykonany samodzielnie smakuje jeszcze lepiej, tylko ciasto drożdżowe wymaga cierpliwości i trzeba uważać by nie dodać za dużo płynu.

Składniki:

Ciasto:
3,5 szkl mąki
250 ml ciepłej wody
2 paczki suchych drożdży
5 łyżek oleju
1 łyżeczka soli
odrobina cukru

Masło ziołowe:
125 g masła
garść natki pietruszki
garść szczypiorku
2 ząbki czosnku 
sól
pieprz
pieprz ziołowy

Wszystkie składniki na ciasto wymieszać, a następnie zagnieść elastyczne ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut do wyrośnięcia. 
Szczypiorek oraz natkę umyć i drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki na masło wymieszać na jednolitą gładką masę. 
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, wyrobić, a następnie rozwałkować na kwadrat. Posmarować przygotowanym masłem ziołowym i pokroić w pasy szerokości foremki keksowej. Każdy pas zwijać w harmonijkę i układać w wyłożonej papierem do pieczenia foremce keksowej. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 40 minut. 






Komentarze

Popularne posty