Kruche ciasto ze śliwkami


Klasyczne połączenie kruchego ciasta i śliwek. Niby proste i wszyscy wiedzą jak zrobić. Jednak początkujące gospodynie i młodzi adepci kuchni potrzebują czasem pomocy. Dlatego jesteśmy my. Zamieszczamy zarówno te proste jak i skomplikowane przepisy. Każdy znajdzie cos dla siebie.


Składniki:

Ciasto:
300 g mąki
1 jajko
100 g cukru
200 g masła

Nadzienie:
800 g śliwek
50 g cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki bułki tartej


Wszystkie składniki ciasta posiekać na stolnicy tworząc kruszonkę, nie zagniatać. Formę o wymiarach 24x24 wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę kruszonki wysypać do blaszki i lekko ugnieść. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i podpiec przez około 15 minut. 
W tym czasie umyć i wydrylować śliwki. Jeśli są duże pokroić na mniejsze części. Śliwki wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną. Podpieczony spód posypać bułką tartą, wyłożyć śliwki i posypać je pozostałą kruszonką. Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni. 

















Komentarze

Popularne posty