Makaron z pieczarkami i pomidorkami koktajlowymi
To taki przepis trochę z historią. Pierwszy raz próbowaliśmy taki makaron na warsztatach z fotografii kulinarnej u Ani Kuci, skąd pochodzą właśnie nasze foty. Ale zdjęcia to nie wszystko, sami postanowiliśmy odtworzyć dla Was przepis. Smak ten sam, więc dzielimy się, by i inni mogli popróbować tego dobra.
Składniki:
Składniki:
1 opakowanie makaronu spaghetti
½ szklanki pomidorów koktajlowych
1 szklanka małych pieczarek
1 łyżeczka wędzonej papryki
chili do smaku
1 nieduża cebula
sól
pieprz
3 łyżeczki oliwy
½ szklanki śmietanki 30%
1 łyżka sosu sojowego
1 mały pęczek natki pietruszki lub kolendry
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
Na patelni rozgrzać oliwę i na dużym ogniu smażyć pieczarki, posiekaną cebulę, przeciśnięty czosnek, i przyprawy. Dodać szczyptę soli i 1 łyżeczkę sosu sojowego. Gdy grzyby zaczną mięknąć, dodaj przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Następnie dodać śmietankę i resztę sosu sojowego. Dusić przez około minutę. Wymieszać z ugotowanym makaronem. Posypać posiekaną natką pietruszki lub kolendrą.
Komentarze
Prześlij komentarz