Kuskus z kurczakiem i fasolka szparagową
Letnie danie jednogarnkowe lub jak u nas jednopateniowe :). Troszkę krojenia, chwila duszenia i gotowe. W przepisie jest fasolka zielona i taka polecamy, bo wygląda lepiej kolorystycznie. Jednak nasza zielona wyszła i została tylko żółta i z taka zrobiliśmy nasze danie.
Składniki:
150 g kuskusu
ok. 2 szkl bulionu
500 g piersi kurczaka
300 g fasolki szparagowej najlepiej zielonej
3 duże pomidory
1 duża cebula
1/2 szkl. śmietanki 30%
wędzona papryka w proszku
czosnek granulowany
sól
pieprz
olej
Umytą fasolkę szparagową przyciąć na końcach, po czym pokroić na mniejsze części. Wrzucić na osolony wrzątek i ugotować na małym ogniu na półtwardo. Odcedzić.
Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso pokroić w kostkę. Wymieszać z przyprawami. Cebulę pokroić w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i podsmażyć na nim cebulę. Do zeszklonej cebuli dodać mięso. Następnie dodać pokrojone na mniejsze części pomidory oraz ugotowaną fasolkę. Całość dusić przez około 10 minut, w razie potrzeby dolać odrobinę wody.
Na koniec wlać śmietankę, gotować jeszcze przez kilka minut, aż wytworzony sos delikatnie się zredukuje.
Kaszę przesypać do miski. Zalać gorącym bulionem w takiej ilości, by przykrył on kaszę na ponad 1 cm. Miskę odstawić pod przykryciem na kilka minut. Następnie kuskus dodać na patelnię z mięsem i fasolką.
Komentarze
Prześlij komentarz