Tarta z dynią na słodko

Tarta typowo jesienna bo dyniowa, ale swoim wyglądem przypomina słoneczne, gorące, letnie dni. Kruchy spód i delikatne dyniow-budyniowe wnętrze zwłaszcza dla miłośników tego warzywa. Słońce zamknięte w tarcie. 

Składniki:

Kruche ciasto:
250 g mąki tortowej
50 g cukru pudru
125 g zimnego masła
1 duże jajko
2 łyżki mleka

Dyniowe nadzienie:
500 g obranej dyni 
500 ml tłustego mleka 
200 g cukru
1 łyżeczka esencji waniliowej
2 duże jajka

Mąkę i cukier przesiać do miski. Masło pokroić w kostkę, dodać do mąki i całość ugnieść do momentu uzyskania konsystencji przypominającej kruszonkę. Dodać rozbełtane jajko oraz mleko i zagnieść delikatnie do uzyskania gładkiego jednolitego ciasta. Kulkę ciasta zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.
Po 30 minutach wyjąć ciasto z lodówki i wyłożyć nim wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą formę do tarty. Nakłuwać ciasto widelcem po całej powierzchni i wstawić do lodówki na kolejne 30 min.
Przygotować masę dyniową. Dynie pokroić w kostkę. Do rondla wrzucić dynie, cukier i esencję waniliową Całość zalać mlekiem i zagotować. Następnie zmniejszyć ogień i gotować do miękkości od czasu do czasu mieszając. Kiedy dynia będzie już miękka, zdjąć rondel z ognia, i miksować zawartość garnka na gładką masę. Ostawić do ostygnięcia.
Piekarnik nagrzać do 180°C. Ciasto wyjąć z lodówki, przykryć papierem do pieczenia, obciążyć fasolą i piec ok 15 min. Po tym czasie usunąć papier z obciążeniem i piec jeszcze przez 15 min. Wyjąć ciasto z piekarnika i zmniejszyć temperaturę pieczenia do 160°C.
Dwa rozbełtane jajka wymieszać z chłodną masą dyniową i ponownie miksować blenderem. Wylać masę na ciasto i piec ok 35-45 minut w temp. 160°C, aż masa będzie sztywna (ale po dotknięciu sprężysta). Wyjąć, wystudzić.









Komentarze

Popularne posty