Zupa pomidorowa z kiszoną kapustą
Nasza dzisiejsza zupa to taka mix zupy pomidorowej i kapuśniaku. Podawany z niecodziennym dodatkiem jakim są parówki i kleks śmietany ze szczypiorkiem. Zupa fajnie rozgrzewa w zimne dni, i możemy ją polecić zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym.
850 g kiszonej kapusty
1 pęczek dymki
2 łyżki oliwy
500 g passaty pomidorowej
800-1000 ml bulionu
sól
pieprz kolorowy
2 łyżeczki oregano
cukier
300 g kwaśnej śmietany
4-6 szt. parówek
Kapustę kiszoną przełożyć na sito, opłukać i dobrze wycisnąć, odstawić do osączenia. Cebule dymki oczyścić, białą część posiekać i dusić wraz z kapustą kiszoną na rozgrzanej oliwie przez 3-4 minuty. Dolać passatę pomidorową i 800 ml bulionu. Doprawić solą, pieprzem, oregano i cukrem. Gotować pod przykryciem przez 15 minut.
Szczypior dymki posiekać i wymieszać ze śmietaną. Doprawić solą i pieprzem. Parówki pokroić w plasterki i układać na talerzach. Zupę doprawić, ewentualnie dodać więcej bulionu. Zalać nią parówki i dekorować kleksem śmietany ze szczypiorkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz