Drożdżowe dynie

Czas jesieni to piękne kolorowe liście i oczywiście czas dyni. Przetwarzamy dynie w różnych konfiguracjach. Dziś drożdżowe bułeczki dyniowe i to jeszcze w kształcie dyni. Jemy nie tylko ustami ale w tym przypadku na początku oczami. Bo  czyż nasze dynie nie są urocze?

Składnik:

Zaczyn:
40 g drożdży świeżych
1/4 szklanki ciepłego mleka
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka mąki

Na ciasto drożdżowe:
3/4 szklanki mleka gorącego
100 g margaryny
1 szklanka pulpy z dyni
3/4 szklanki cukru
1 jajko
5 szklanek mąki pszennej

ponadto:
sznurek lub gruba nić kuchenna

Wszystkie składniki na zaczyn wymieszać w miseczce, przykryć folią i odstawić na 8-10 min do wyrośnięcia.
Dynię umyć, obrać, przekroić na pół, usunąć pestki i miąższ. Dynię pokroić na średnie kawałki. Dynię wrzucić do garnuszka i dolać ok. 1/4 szklanki wody. Zagotować, zmniejszyć płomień i dusić  pod przykryciem do miękkości ok. 15 min. Sprawdzać widelcem czy dynia jest miękka, jeśli nie to gotować  jeszcze chwilę.
Dynia powinna nadawać się do rozgniecenia widelcem lub łyżką. Zdjąć z ognia, rozgnieść na gładką masę.:
Do  misy miksera wlać gorące mleko, wsypać cukier i margarynę, mieszać do rozpuszczenia.  Wrzucić pulpę z dyni, wymieszać. Na tym etapie masa powinna być już ciepła, ale nie gorąca, teraz dodać jajko, wymieszać, następnie wlać wyrośnięty zaczyn drożdżowy i dokładnie wymieszać, powstanie luźna masa.
Do dyniowej masy wsypać 2 szklanki mąki i wyrabiać najlepiej przy pomocy haka. Kiedy cała mąką jest wchłonięta wsypać trzecią szklankę i ponownie mieszać. Powinno powstać bardzo gęste, pomarańczowe ciasto.
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1–1,5 godz.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć  na oprószoną mąką stolnicę, zagnieść, uformować kulę. Dzielić ją na pół, a następnie każdą połówkę na 6 lub 8 części. Formować kulki.
Każdą kulkę ciasta owijać sznurkiem tak, aby powstały cząstki jak w prawdziwej dyni. Można robić to przy pomocy jednego kawałka lub przy użyciu 3 kawałków sznurka. Sznurek związywać dość luźno, żeby ciasto swobodnie rosło. Bułeczki układać na blasze wyłożonej papierem. Przykryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia.
Bułeczki piec w zależności od wielkości 13–16 min, do zrumienienia, w temperaturze 180 stopni. Studzić  na kuchennej kratce. Sznurek rozcinać  i delikatnie usuwać kiedy ciastka są już chłodne.










Komentarze

Popularne posty