Parmigiana di melanzane
Składniki:
2 bakłażany
500 g passaty pomidorowej
2 kulki mozzarelli
100 g parmezanu
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki oregano
garść świeżej bazylii
2 łyżki oliwy z oliwek
sól
pieprz
Bakłażany umyć, pokroić w plastry (około 1 cm), oprószyć solą i odłożyć na około 30 minut. Następnie umyć z soli, osuszyć i obsmażyć na niewielkiej ilości oliwy przez 3 minuty z każdej strony.
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić posiekaną cebulę, po chwili czosnek i zeszklić. Dodać passatę pomidorową, oregano, sól i pieprz. Gotować na małym ogniu kilka minut. Następnie wrzucić posiekaną świeżą bazylię i wymieszać.
Na dnie formy do zapiekania rozsmarować trochę sosu i ułożyć warstwę bakłażana. Na to warstwę sosu, plasterki mozzarelli i starty parmezan. Ponownie warstwę bakłażana, sosu, mozzarelli i parmezanu. na górze można położyć kilka pomidorków koktajlowych. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz