Parmigiana di melanzane

Parmigiana di melanzane jest klasyczną potrawą kuchni włoskiej. Natrafiliśmy na przepis na tę zapiekankę u Ady z bloga oryginalny smak.pl przeszukując czeluście Internetu w poszukiwaniu pomysłu na bakłażana. Wszystkie składniki były w lodówce, więc szybko przystąpiliśmy do działania. Smaczna dość szybka zapiekanka zwłaszcza dla tych co nie przepadają za mięsem i szukają potraw bez tego składnika.


Składniki:

2 bakłażany
500 g passaty pomidorowej
2 kulki mozzarelli
100 g parmezanu
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki oregano
garść świeżej bazylii
2 łyżki oliwy z oliwek
sól
pieprz


Bakłażany umyć, pokroić w plastry (około 1 cm), oprószyć solą i odłożyć na około 30 minut. Następnie umyć z soli, osuszyć i obsmażyć na niewielkiej ilości oliwy przez 3 minuty z każdej strony.
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić posiekaną cebulę, po chwili czosnek i zeszklić. Dodać passatę pomidorową, oregano, sól i pieprz. Gotować na małym ogniu kilka minut. Następnie wrzucić posiekaną świeżą bazylię i wymieszać.
Na dnie formy do zapiekania rozsmarować trochę sosu i ułożyć warstwę bakłażana. Na to warstwę sosu, plasterki mozzarelli i starty parmezan. Ponownie warstwę bakłażana, sosu, mozzarelli i parmezanu. na górze można położyć kilka pomidorków koktajlowych. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30 minut.










Komentarze

Popularne posty