Pasta z buraków i słonecznika
Ostatnio już nam się znudziły kanapki z wędliną czy z serem, postanowiliśmy wymyśleć jakąś alternatywę. Tym razem postawiliśmy na buraczki i słonecznik. Otrzymaliśmy pastę - humus. Idealna do świeżego pieczywa. Do tego kilka listków rukoli i śniadanie pełne witamin gotowe.
250 g łuskanego słonecznika
500 g upieczonych buraków
2-3 ząbki czosnku
sok z ½ cytryny
½ łyżeczki mielonej kolendry
½ łyżeczki mielonego kminku
½ łyżeczki ostrej papryczki chili
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka czarnuszki do podania
Słonecznik podprażyć na suchej patelni do złotego koloru. Odstawić do przestudzenia.
Następnie przesypać go do kielicha blendera i miksować przez kilka minut na najwyższych obrotach, aż powstanie gęsta pasta. Dodać pokrojone na mniejsze cząstki buraki, obrane ząbki czosnku, sok z cytryny i przyprawy: kminek, kolendrę, sól oraz chili. Zmiksować ponownie do połączenia się składników i uzyskania jednolitej pasty.
Pastę przełożyć do salaterki i posypać czarnuszką. Można przechowywać ją w lodówce w szczelnym pojemniku przez kilka dni.
Komentarze
Prześlij komentarz