Fasolka szparagowa w serowym cieście
Zazwyczaj fasolkę szparagową, zwłaszcza w sezonie, jemy ugotowana bułką tartą lub wykorzystujemy do sałatek. Tym razem jednak przygotowaliśmy ją nieco inaczej. Zanurzona w serowym cieście i usmażona fasolka to doskonały dodatek na grilla lub przegryzka na wieczór.
Składniki:
250 g fasolki szparagowej
Ciasto:
1 jajko
3/4 szklanki mąki
1/2 szklanki mleka
2-3 łyżki startego parmezanu
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżki octu spirytusowego
1/3 łyżeczki soli
Dodatkowo:
mąka pszenna
olej do głębokiego smażenia
Fasolkę ugotować w osolonej wodzie, a następnie odcedzić i lekko osuszyć.
Jajko zmiksować z mlekiem i mąką. Dodać sól i starty parmezan. W dużej łyżce rozmieszać (nad miską z ciastem) sodę z octem. Mieszaninę natychmiast dodać do ciasta i wymieszać.
Każdą fasolkę dokładnie obtoczyć w mące i kolejno zanurzyć w cieście. Smażyć z wszystkich stron na złoty kolor. Odsączyć na ręczniku papierowym i podawać. Doskonale smakuje z sosem czosnkowym.
Komentarze
Prześlij komentarz