Kajmaczek
Bardzo eleganckie ciasto-deser o smaku krówkowym, przypadnie do gustu wielu z was. Smak można sobie modyfikować wybierając masy kajmakowe smakowe. Polecamy również użyć mniejszej tortownicy wtedy wasz torcik będzie wyższy, my tak zrobimy następnym razem. A dekoracja bardzo skromna, a zarazem elegancka.
Składniki:
Spód:
150 g pełnoziarnistych ciastek
50 g masła
2 łyżki kakao
Masa serowa:
400 g twarogu mielonego z wiaderka
200 ml śmietanki 30%
50 ml mleka
250 g masy kajmakowej
3 łyżeczki żelatyny
czekoladowe kulki lub wiórki do dekoracji
Ciastka pokruszyć w malakserze, dodać roztopione masło i kakao, zmiksować do uzyskania kruszonki. Formę (tortownica 24 cm) wyłożyć papierem. Wysypać kruszonkę i szklanką dokładnie ugnieść ją po całym dnie formy. Formę wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Żelatynę zalać mlekiem, odstawić do napęcznienia. Twaróg i kajmak zmiksować na gładką masę. Śmietankę ubić na sztywno, delikatnie połączyć z serkiem. Żelatynę podgrzać, żeby się rozpuściła, zahartować łyżką sera i ciągle miksując wlać do masy. serowej, dokładnie wymieszać. Masę serową przełożyć na ciasteczkowy spód, wstawić do lodówki i pozostawić do całkowitego stężenia (na ok 3 godziny). Przed podaniem udekorować czekoladowymi kuleczkami lub wiórkami czekolady.
Komentarze
Prześlij komentarz