Domowe Snack Wrap
Nie ukrywamy, że i nam się czasem chce fast food'ów i zdarza nam się pojechać czy pójść do popularnych sieciówek z tym jedzeniem. Jednak lubimy również samodzielnie próbować odtworzyć te smaki. Naszym zdaniem nasze snack wrapy wyszły nam jeszcze lepsze, a do tego większe więc mogliśmy zaspokoić nasz głód.
Kotleciki:
2 podwójne piersi z kurczaka
1 mała bułka + mleko do namoczenia
2 ząbki czosnku
łyżka bułki tartej
jajko
przyprawy: odrobina chili, czosnek granulowany, słodka papryka, pieprz, sól
przyprawa do kurczaka (opcjonalnie)
2 podwójne piersi z kurczaka
1 mała bułka + mleko do namoczenia
2 ząbki czosnku
łyżka bułki tartej
jajko
przyprawy: odrobina chili, czosnek granulowany, słodka papryka, pieprz, sól
przyprawa do kurczaka (opcjonalnie)
Panierka:
75 g płatków kukurydzianych
6 łyżek bułki tartej
2 łyżki mąki pszennej
mąka do obtaczania
jajko rozbełtane z ok. 2 łyżkami mleka
olej do smażenia
olej do smażenia
tortille gotowe
sałata lodowa
ketchup
majonez
śmietana 18% (opcjonalnie)
ok. 100 g żółtego sera
Bułkę namoczyć w mleku przez kilkanaście minut. Następnie dokładnie ją odsączyć. Umyte mięso zmielić wraz z czosnkiem, dodać bułkę, jajko, łyżkę bułki tartej i przyprawy. Połączyć wszystkie składniki. Z powstałej gładkiej masy formować kule, które następnie "rozwałkować w rękach" tworząc podłużne kotleciki. Następnie obtaczać je w mące. Płatki kukurydziane pokruszyć, dodać mąkę oraz bułkę tartą i dokładnie wymieszać. Wszystkie kotlety maczać w jajku z mlekiem, a następnie w przygotowanej panierce starając się pokryć nią każdy fragment mięsa. Smażyć na rozgrzanym oleju do zrumienienia.
Sałatę lodową drobno posiekać. Żółty ser pokroić w słupki. Majonez wymieszać ze śmietaną w proporcji 3 łyżki majonezu na łyżkę śmietany
Każdą tortillę smarować po ok. łyżeczce ketchupu i sosu majonezowo-śmietanowego. Następnie wykładać sałatę lodową, kurczaka i pokrojony ser. Zawijać w kopertę. Całość dodatkowo można przez chwilę zapiec w piekarniku.
Komentarze
Prześlij komentarz