Rurki z kremem malinowym



Jak przychodzą zajęcia z ciast kruchych to naszą ulubioną forma tego ciasta są rurki. Nie przeszkadza nam nawet, że są one dość pracochłonne, ale efekt końcowy zawsze cieszy oko i kubki smakowe. Tym razem rurki z kremem malinowym, oczywiście najlepszy krem ze świeżych, pachnących malin. 

Składniki:


Ciasto:
400 g mąki
200 g masła
200 g kwaśnej śmietany
szczypta soli
cukier do posypania wierzchów

Mus malinowy:
około 200-250 g malin (mogą być również mrożone)
2 łyżki wody
cukier do smaku - około 5-6 łyżek 

Krem malinowy:
400 ml śmietany kremówki
400 g serka mascarpone
4 łyżki cukru pudru
około 200 ml musu malinowego
4 dość czubate łyżeczki żelatyny
odrobina zimnej wody do żelatyny

Z przygotowanych składników zagnieść ciasto, zawinąć je w folię i schłodzić w lodówce przez około godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować bardzo cienko - 2-3 mm grubości i pokroić w paski o szerokości około 2,5 cm. Foremki do rurek posmarować masłem i nawinąć na nie paski ciasta. Ułóż foremki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posyp wierzch ciasta cukrem kryształem. Piec w 200 stopniach przez około 15 minut - do lekkiego zrumienienia. Ostrożnie zdjąć ciasto z rurek i zostawić do wystudzenia.
Składniki na mus umieścić w rondelku i podgrzewać, aż maliny zmiękną i się rozpadną. Przetrzeć maliny przez sitko, aby pozbyć się pestek. Mus schłodzić. 
Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Zmiksować śmietanę aż będzie gęsta, dodaj mascarpone i cukier puder - zmiksować. Żelatynę podgrzać krótko w mikrofalówce. Do masy śmietanowej dodać mus z malin oraz żelatynę - krótko zmieszać.
Krem przełożyć do rękawa cukierniczego i napełnić nim rurki. Schłódź w lodówce.












Komentarze

Popularne posty