Tarta czekoladowa z dżemem z czarnej porzeczki
Typowa tarta dla czekoladoholików. Kruche ciasto czekoladowe, do tego ganasz czekoladowy i dekoracja z czekolady. Słodycz przełamuje dodatek dżemu porzeczkowego, który doskonale komponuje się z czekoladą, i kilka owoców do dekoracji. Można się zakochać w tej tarcie.
Składniki:
Ciasto:
100 g masła
3 żółtka jaj
30 g kakao
30 g cukru pudru
150 g mąki
szczypta soli
4-5 łyżek dżemu z czarnej porzeczki
Ganasz:
250 g śmietanki 30%
250 g czekolady deserowej 70%
50 g miękkiego masła
25 ml likieru amaretto
Dekoracja:
kakao
pałeczki czekoladowe
czekolada deserowa
Na stolnicę przesiać mąkę i kakao, dodać cukier puder, w środku uformować dołek, do którego wlać 3 żółtka. Dodać masło i całość siekać za pomocą noża, jednocześnie mieszając wszystkie składniki. Do całości dodać szczyptę soli. Ciasto zagnieść (jeśli ciasto jest za suche, możemy do niego dodać 2-3 łyżki wody). Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na mniej więcej 1 godzinę.
Rozwałkowane ciasto wyłożyć na formę (średnica 21 cm) posmarowaną masłem. Całą formę wylepić dokładnie ciastem razem z bokami. Ciasto w formie nakłuwać y widelcem w kilku miejscach. Aby boki tarty były wysokie i nie opadały podczas pieczenia, przygotowaną tartę w formie należy włożyć do zamrażalnika na 15-20 minut i od razu po wyjęciu z zamrażalnika włożyć ją do pieca.
Ciasto piec około 13-15 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu, tarte odstawić do przestygnięcia. Dżem z czarnej porzeczki podgrzać w garnku w celu odparowania. Gorący dżem wylać na tarte. Tarte z dżemem włożyć do lodówki.
W garnku zagotować śmietankę, garnek ze śmietanką zdjąć z ognia i wrzucić do niego kawałki czekolady deserowej. Czekać, aż kawałki czekolady rozpuszczą się i całość mieszać. Śmietankę z czekoladą miksować, stopniowo dodając miękkie masło i odrobinę likieru.
Na tarte z przestudzonym dżemem wylać ganasz (niewielką ilość pozostawiamy do dekoracji). Tarte z ganaszem odstawić do przestygnięcia (najlepiej jeśli będzie stygnąć w temperaturze pokojowej). Tarte wyjąć z formy, za pomocą rękawa cukierniczego dekorować pozostawionym wcześniej ganaszem. Całą tarte delikatnie oprószyć kakao. Dekorować dowolnie.
Komentarze
Prześlij komentarz